Monumentenzorg Den Haag

De afdeling Monumentenzorg van de Gemeente Den Haag had een database met daarin alle monumenten van Den Haag, maar nog geen mooie manier om deze monumenten voor het publiek te ontsluiten. Two Kings bouwde na een voortraject voor de inhoud, structuur en vormgeving een nieuwe website, met Drupal 7 als basis.

2014-07/monumentenzorg_def.jpg 2014-08/monumentenzorg_home.jpg

Een van de opgaves voor de nieuwe website was de presentatie van alle monument informatie op één pagina. Er is per monument namelijk nogal wat te vertellen en te presenteren. Ook was er erg veel beeldmateriaal wat in het CMS terecht moest komen. Totaal kwam het neer op ruim 30GB aan beeldmateriaal, verdeeld over pakweg 3000 monumenten.

Daarnaast moest een deel van de informatie van een monument achter een login zitten, zodat bepaalde informatie alleen toegangkelijk is voor de medewerkers. Zo blijft het systeem naast een website ook nog steeds functioneren als een administratief systeem voor de afdeling monumentenzorg. Bij de bouw realiseerden we ook een koppeling met de Basisregistratie Adressen en Gebouwen van het Kadaster, om de monumenten aan het juiste adres en BAG id te linken.

Ontwerp

Het ontwerp was in eerste instantie gebaseerd op de huisstijl van de gemeente Den Haag, met veel groen tinten. Inmiddels is de nieuwe huisstijl van de gemeente Den Haag een feit en grepen we dit meteen aan om de website wat op te frissen naar deze nieuwe, meer moderne variant. Een groot voordeel hierbij was dat we door het toepassen van slimme technieken bij de realisatie, zoals het gebruik van SASS en het doorvoeren van de styling in een schaalbare en modulaire wijze, op een relatief snelle en effectieve manier de nieuwe huisstijl konden implementeren.

Accessibility en de webrichtlijnen

In mei 2014 hebben we na een review nog flink veel verbeteringen gemaakt aan de toegangkelijkheid en het webrichtlijnen proof maken van de site. De website was al opgebouwd in HTML5 en de WCAG (web content accessibilty guidelines) passen we standaard al toe bij het bouwen van een website, met het oog op het mogelijkerwijs voldoen aan de nieuwe Webrichtlijnen V2.

Wat wij gedaan hebben:

We maakten een technisch ontwerp en wireframes voor de nieuwe site, ontwierpen een websdesign op basis van de huisstijl, en bouwden daarvoor een custom Drupal 7 theme. Monumenten koppelden we aan de landelijke BAG registratie ID's, en we importeerden informatie uit het oude administratieve systeem in Drupal.

Dit project is opgeleverd in januari 2013.
Vragen? Neem contact op:

070 345 76 28

www.monumentenzorgdenhaag.nl