Landelijk Meldpunt Zorg

Het Landelijk Meldpunt Zorg is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waar mensen terecht kunnen met hun klachten over medische zorg. De website helpt mensen met het oplossen van de klachten en geeft praktische tips. Voor wie er niet uitkomt is er een klachtenwijzer waar de bezoeker door het beantwoorden van een aantal vragen naar de juiste oplossing komt.

Het Landelijk Meldpunt Zorg op diverse apparaten Homepage Landelijk Meldpunt Zorg 2018-04/lmz2018-subpage

De website van het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) helpt mensen bij klachten over hun zorgaanbieder. Juist omdat de site als doel heeft mensen te helpen met hun vragen en klachten over de zorg, moest de site logisch in elkaar zitten de content niks te vragen over laten. Het ministerie had de content voor de website al goed op een rij, en in een gezamenlijke sessie werkten we de wireframes verder uit.

Responsive overheidswebsite

Ontwerpbureau Kris Kras, dat verantwoordelijk is voor de stijl van de hele campagne rond het meldpunt, zorgde vervolgens voor de vormgeving van de eerste versie van de website in 2014. Wij bouwden de website responsive, zodat alle huisstijlelementen op elk scherm goed te zien zijn. Hiervoor gebruikten wij het flexibele cms Bolt. Ook ontwikkelden wij een klachtenwijzer; Door een aantal eenvoudige vragen te beantwoorden kan een burger die met een vraag of een klacht over de zorg zit, meer inzicht krijgen over het proces en de vervolgstappen.

Het hart van de website bestaat uit een drietal uitgebreide formulieren waar de bezoeker zijn klacht kan melden. Deze klachten worden verzameld en gemonitord bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Omdat er vaak privacygevoelige informatie in deze formulieren staat, worden deze via een beveiligde verbinding ingestuurd en gaan ze niet het internet op.

In 2018 deden we de vormgeving en herbouw voor de restyling, waarmee de website er aan de voor- en achterkant weer naar de maatstaven van de moderne tijd uit ziet.

Webrichtlijnen

Landelijkmeldpuntzorg.nl is gebouwd op basis van de responsive Rijksoverheid vormgeving. De website is geheel toegankelijk volgens Webrichtlijnen versie 2. Zo zijn bijvoorbeeld de video's ook ondertiteld en downloadbaar en is er voor alle content een tekstuele variant beschikbaar. Daarnaast is de redactie goed op de hoogte van de richtlijnen en waken zij ervoor dat nieuwe content die geplaatst wordt ook toegankelijk is.

Een mooi project met veel facetten, dat door de intensieve samenwerking met het ministerie van VWS een solide site heeft opgeleverd.

Wat wij gedaan hebben:

Two Kings deed het ontwerp en de bouw van deze responsive Rijksoverheidswebsite. Landelijkmeldpuntzorg.nl voldoet aan de webrichtlijnen v2.

Dit project is opgeleverd in maart 2018.
Vragen? Neem contact op:

070 345 76 28

www.landelijkmeldpuntzorg.nl

Gerelateerde projecten