200 jaar Staten-Generaal app

De Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal bestaan in 2015 200 jaar. Om dat te vieren staan er de komende maanden tal van activiteiten gepland. Een speciale app over die 200 jaar Staten-Generaal en de activiteiten daaromheen ontwierp en bouwde Two Kings de afgelopen twee maanden met een lean team en een strakke planning!

200 jaar Staten-Generaal app 2015-08/staten-generaal-pres-1.jpg 2015-08/staten-generaal-pres-2.jpg 2015-08/staten-generaal-pres-3.jpg

In de lente werden we benaderd door het team van 200 jaar Staten-Generaal om een app te maken voor de viering en de expositie. In overleg besloten we een native app voor iOS en Android te maken, en een bijbehorende webapp voor de andere soorten telefoons. Bijbehorend voordeel is dat deze dan direct als site te bekijken is op bijvoorbeeld tablets en desktops.

De app kan QR-codes scannen in de tentoonstelling en heeft allerlei mooie achtergrondinformatie over de viering met veel uniek beeldmateriaal. Daarnaast kan de bezoeker er een programma vinden met alle activiteiten en een overzichtelijke tijdlijn met alle leuke anekdotes.

Headless Bolt

Voor de app hebben we een zogenaamde headless Bolt opgezet. Het CMS Bolt staat dan op een eigen domein, en stuurt de inhoud van de pagina's via een JSON feed naar de app zelf. De app die de gebruiker uit de appstore downloadt bevat de vormgeving en het skelet, waar dan de inhoud via de feed in wordt geladen. Op deze manier kan de redactie de inhoud bewerken zonder dat er een nieuwe versie van de app ingediend hoeft te worden in de appstores. Voor de bezoekers betekent dit altijd de juiste info.

Samenwerking met veel disciplines

De app bevat achtergrondinformatie bij de expositie over de Staten-Generaal in het gebouw van de Tweede Kamer. De bezoekers kunnen vanuit de app een QR-code scannen op de zuilen van de expo, en zo meer info krijgen. Hiervoor werkten we samen met de tentoonstellingsontwerpers en -bouwers van Letter Z Design en Studio Überdutch. Daarnaast zaten we om de tafel met een team van schrijvers en de beeldredactie, om alles binnen de korte tijd goed en soepel op te leveren.

In korte fases naar de deadline

Binnen Two Kings werkten we met een vast team van twee backenders en één frontender aan deze app. Binnen de wireframefase bekeken we wat de beste opzet was voor het tonen van de informatie. Vervolgens gingen we aan de slag met de vormgeving op basis van de huisstijl van de Staten-Generaal en de campagnestijl voor de viering van Corps ontwerpers. Daarna is de app gebouwd in AngularJS met Foundation for Apps als onderliggend framework. Tegelijkertijd kon de redactie al vullen in de beheeromgeving in het CMS Bolt.

Een strakke planning, een snelle oplevering

Exact volgens planning is de app ingediend bij de appstores, en is de webapp al live te zien op 200jaarstaten-generaal.nl. Dit had allemaal niet gekund zonder de soepele samenwerking met de opdrachtgever en de overige partners in het project.

Wat wij gedaan hebben:

Wireframing, ontwerp, realisatie en oplevering van de web, iOS & Android app

Dit project is opgeleverd in augustus 2015.
Vragen? Neem contact op:

070 345 76 28

200jaarstaten-generaal.nl

Gerelateerde projecten