Of we IE8 nog ondersteunen...

Bij Two Kings is het een terugkomend punt de laatste jaren, zowel onderling als met de klant: ondersteunen we IE8 nog? Omdat hij altijd al het lastige jongetje van de klas is geweest, blijft het onder webdevelopers niet populair om (oudere versies) van Internet Explorer te ondersteunen. Maar aan de andere kant verwacht de klant vaak tegenwoordig nog wel dat de site het gewoon moet doen in IE8. Waarom zouden we IE8 wel moeten ondersteunen? Of waarom juist niet?

Kort door de bocht maakt IE ons werk er niet leuker op. Nou zijn we al door de donkere tijden van IE6 en 7 gekomen, het blijft niet makkelijk met de 5 jaar oude IE8. Zeker niet als je, volgens de laatste technieken en trends, vaak een hippe responsive website dient te ontwikkelen war je ook nog coole (en moderne) CSS3 in kwijt wil. IE8 kan dat niet aan. Wel met extra scriptjes erin, css hacks & uitzonderingen, etc., maar daar begint het alweer... Net zoals met voorgaande versies schrokt het bouwen van een IE8 presentabele website een groot deel van het het budget op. OK, het moet toegegeven, in IE8 werkt veel al een stuk fijner, maar toch, er zijn zoveel goede en makkelijk verkrijgbare (én gratis) alternatieven. Toch ben ik één van de weinigen van Two Kings die vind dat we IE8 niet helemaal kunnen negeren, en dat geeft vaak leuke discussies.

Standaard staat tegenwoordig in onze offertes dat de websites die we bouwen (zeker de responsive websites) in moderne browsers (tot 3 versies terug) goed werken en er strak, conform ontwerp, uitzien En in het geval van Internet Explorer vanaf versie 9 (we zitten inmiddels op 11). Die versie ondersteunt zelf responsive design en heeft al veel goed gemaakt, voor een IE browser dan. Deze keuze is uiteraard bewust gemaakt. We moeten vooruit in webdevelopment en design, gebruik maken van nieuwe technieken en toepassingen en we kunnen ons niet laten vertragen door ouderwetsche browsers. 

De browser statistieken

Wat zeggen de statistieken eigenlijk? In Nederland zijn Chrome, IE en FireFox (in die volgorde) over het algemeen het populairst.* Van het Internet Explorer gebruik is volgens StatCounter Internet Explorer 8 in januari zelfs de meest gebruikte versie op desktops!! En de op drie na meest gebruikte browser (6,4%) op desktops! * Ook Clicky zegt dat IE8 vergelijkbaar met 9 en 10 gebruikt wordt (rond de 5%), na versie 11.

Wat nu?

Het blijven statistieken, maar toch geeft het aan dat IE8 nog niet weg is, hoe graag we dat ook zouden willen. Er is wel een tendens te zien dat het gebruik continu, maar gestaag, afneemt. Dat moet nog sneller gaan na april 2014, wanneer Microsoft officieel XP niet meer ondersteunt, waar IE8 op dit moment de browser of choice is.

Hoe dan verder?

Hoe eerder we van IE8 af zijn hoe beter. Het baat heel het internet. En om dat proces te versnellen moeten we bijna wel zeggen dat we het niet meer actief ondersteunen. Daardoor komt de ontwikkeling van nieuwe versies in een stroomversnelling. We hebben het eerder meegemaakt en het is gelukt...

Toch zijn we vanuit onze 'ambacht' het verplicht zo veel mogelijk gebruikers een mooie site te gunnen. Of in ieder geval presenteerbaar.

Oplossingen daarvoor vwb responsive design zijn er gelukkig wel. Zo kunnen we door middel van Respond.js IE8 en lager laten werken als een responsive design capabele browser en zo de desktop gebruikers zonder erg veel inspanning een desktop versie tonen. Of we kunnen met SASS en een paar handige mixins aparte IE stylesheets genereren vanuit onze 'moderne-browsers-stylesheet' met media queries. Of we speken met de klant af dat IE8 gebruikers gewoon standaard (vanwege de mobile first aanpak) de mobiele site te zien krijgen. Minste effort en op zich geen slecht idee, alhoewel het er wel raar uit zal zien voor de argeloze gebruiker. 
Bij al deze opties nemen we echter nog steeds niet de browser en css rendering bugs en quirks weg, waarvoor we voor IE8 nog extra inspanning zouden moeten leveren. Maar laten we dan afspreken dát in ieder geval niet meer te doen.

* http://clicky.com/marketshare/global/web-browsers/versions/

* http://gs.statcounter.com/#desktop-browser_version_partially_combined-NL-monthly-201301-201401

Andere blogs