Fair Play Calculator

Op 1 januari 2010 gelden nieuwe regels voor het publiceren van muziek. Deze regels deden onze wenkbrauwen fronsen en samen met New Music Labs bedachten we de Fair Play Calculator. Met deze calculator wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel de eigenaar van een website straks moet gaan betalen voor het embedden van muziek. De bedragen zijn draconisch en de regeling is onduidelijk, slecht gecommuniceerd en slecht voor bij Buma/Stemra aangesloten artiesten/rechthebbenden.

Wij zijn van mening dat de Fair Play regeling die Buma/Stemra voorstelt, het tegenovergestelde bewerkstelligt van de doelstelling van deze organisatie, namelijk het behartigen van de belangen van bij Buma/Stemra aangesloten tekstschrijvers, componisten en muziekuitgevers. Het delen en verspreiden van hun muziek zorgt juist voor meer aandacht voor de makers ervan. Sterker nog: artiesten verspreiden vaak juist zelf hun muziek.
Daarbij maakt Buma/Stemra het muziekliefhebbers die op non-commerciële basis een website onderhouden onmogelijk om deze voort te zetten omdat ook zij blijkbaar fors moeten betalen voor het plaatsen van embedded content.

Wij vinden dat een artiest recht heeft op een vergoeding van door hun gepubliceerde muziek maar de regeling die Buma/Stemra voorstelt, is overdreven,  is niet in het belang van de consument en schadelijk voor de rechthebbenden.

Last but not least:
De data die ingevoerd wordt op Fairplaycalculator.nl is anoniem. Er worden geen IP adressen opgeslagen en de data zal nooit worden verstrekt aan derden, in welke vorm dan ook.

Andere blogs