Drupal 8

Na jaren ontwikkelen is het deze week dan eindelijk zover: het nieuwe Drupal 8 komt uit!
De community heeft met deze versie echt een aantal supergrote stappen genomen. Stiekem kon dat ook niet anders. Drupal zou dan namelijk te veel achterblijven bij concurrenten die al wel op modernere technieken zijn overgestapt, zoals Bolt en Craft. Even kijken wat er nu allemaal nieuw en beter is in de versie die gaat komen.

Een groot deel van de Drupal 8 core is gebaseerd op onderdelen van het Symfony Framework, gebouwd met moderne PHP concepten en standaarden, en vooral minder Drupal. Daar bedoel ik eigenlijk minder specifieke Drupal onderdelen mee. Op die manier hoeft iemand minder specifieke Drupal kennis op te doen voordat er echt goed mee gewerkt kan worden. Werken met Drupal 7 schrikt namelijk veel mensen nog af.

1 Twig

Drupal heeft Twig omarmd, de templating engine van Sensio Labs en onderdeel van het Symfony 2 Framework. Er is echter niet voor gekozen omdát het onderdeel is van het Symfony Framework. Juist het gebruiksgemak en de eenvoud waarmee Twig te gebruiken is als templating taal, maakt het maken van websites, en dan vooral de voorkant, een stuk fijner voor front-end developers. Zeker ten opzichte van PHPTemplate waarmee in Drupal 7 gewerkt wordt.

Dankzij Twig gebruiken we straks bijvoorbeeld {{ content.veld_naam}} om een willekeurig veld te tonen. Supermakkelijk.

Ook zal het debuggen in Drupal een stuk eenvoudiger worden. Geen aparte modules meer om erachter te kunnen komen welktemplate er uiteindelijk gebruikt wordt. Nu zet je de "debug" variabele op "true" en in de broncode van je HTML pagina zie je uiteindelijk een net stukje code die aangeeft welk template er gebruikt wordt bijvoorbeeld.
Ook het aanmaken van een nieuw Drupal theme met de bijbehorende configuratie, gaat met .twig bestanden. Geen aparte php en .info files meer!

En heb je eenmaal Twig dus onder de knie, dan kan je dat eenvoudig weer gebruiken in Craft of Bolt.

2 Meer basisfunctionaliteit in core

De Views module zit nu in de core. Deze module stelt je in staat om op eenvoudige wijze queries te doen naar de database en gegevens in overzichten te tonen, die je dan weer in een pagina of block op je website kan zetten. Een broodnodig onderdeel van iedere Drupal site. De vele schermen van de backend komen nu trouwens ook uit views, waardoor ook custom aanpassingen aan de backend zèlf eenvoudiger worden.Ook zien we een aantal veldmodules waar je tegenwoordig niet meer zonder kan in een beetje website terug in de Drupal 8 core code:

  • Date
  • Email
  • Link
  • Reference
  • Telephone

In het kort: Meer essentiële onderdelen in core, minder in losse modules, minder losse updates! \m/

3 Content

Velden en content aanmaken wordt ook een stuk fijner: in Drupal 8 kan je aan praktisch ieder stuk content (nodes, blocks, comments, contact forms, taxonomy termen en gebruikers) eenvoudig velden toevoegen. CKEditor is nu standaard de rich text editor in Drupal, dus ook geen gedoe meer met losse libraries downloaden en instellen. Met de Quick Edit module kan je nu ook eenvoudig de functionaliteit aanzetten om aan de voorkant van de site met één klik teksten aan te passen.

4 Configuratie Manager

Het synchroniseren en/of overzetten van je configuratieaanpassingen zal straks erg fijn gaan met de Configuratie Manager. Je kan dan in één keer heel je configuratie overzetten of per onderdeel een export maken en die op de andere (live) omgeving weer importeren. Dat scheelt veel "in elkaar klikken" waar Drupal om bekend stond, alhoewel de pro's al wel gebruik maakten van de Features module. Heb je straks dus een nieuw contenttype toegevoegd aan de site, dan kan je dat eenvoudig overzetten met de Configuration Manager. Gecombineerd met de juiste scripts wordt het dan wel erg eenvoudig om een goede OTAP straat neer te zetten.

5 Meertaligheid

Het is een stuk eenvoudiger gemaakt om een meertalige website op te zetten. Alle benodigde modules hiervoor zitten nu in de core. Je kan de interface vertalen, eigen velden en content types in meerdere talen configureren en met de Views module overzichten genereren. Views kan zelf bekijken welke taal actief is en daar de juiste pagina voor tonen. Het wordt wel erg makkelijk zo.

Vanaf vandaag is de officiële Drupal 8 release beschikbaar. Dus mouwen opstropen, aan de slag en mooie dingen maken!! Download Drupal 8 op Drupal.org!

Andere blogs