Bolt 4 on tour

Vanaf dag één dragen wij actief bij aan de ontwikkeling van het Open Source CMS Bolt. Inmiddels staat de nieuwe Bolt - versie 4 - stevig in de startblokken. En dat betekent dat Bob, oprichter van Two Kings, de laatste tijd regelmatig te gast is bij meetups en conferenties om daarover te vertellen.

Een paar weken terug was dat tijdens Symfony Live Berlin. Hoog tijd om hem eens aan de tand te voelen.

Televisietoren, Berlijn

> Een Symfony conferentie? Wat heeft Bolt met Symfony te maken?

“Symfony is een PHP-framework dat je kan gebruiken als basis voor een applicatie, en Bolt was altijd al gebouwd met Symfony componenten. Vanaf Bolt 4 is het zelfs nog relevanter: in plaats van een applicatie die ‘toevallig’ gebouwd is op Symfony, wordt het een Symfony-applicatie. Dat klinkt hetzelfde, maar dat is het niet. Kort door de bocht: met Bolt 4 kan iedereen die Symfony beheerst zijn eigen maatwerk onderdelen voor Bolt maken. En dat maakt dit CMS ècht interessant voor developers. Vandaar dat ik een uitnodiging kreeg om erover te vertellen.”

En er veranderen meer dingen met Bolt 4. “Om een heel technisch aspect te noemen: de eerdere versies van Bolt waren gebouwd op een zusje van Symfony, Silex. In de nieuwe versie van Symfony, Symfony 4, wordt Silex niet meer ondersteund dus moesten we daar vanaf. Omdat we daardoor toch de hele code van Bolt op de schop moesten nemen, konden we mooi meteen een aantal andere dingen oppakken.”

> Even terug in de tijd. Waarom ben je ooit Bolt gaan maken?

"Ik vind dat ieder CMS drie doelgroepen te bedienen heeft. De meeste CMS-en focussen zich maar op 1 doelgroep, bijvoorbeeld de eindgebruiker. Ze maken alles voor hen zo werkbaar mogelijk. Ook voor verbetering en doorontwikkeling gaan ze primair uit van de feedback van de gekozen doelgroep. Daardoor is er minder aandacht voor de overige gebruikersgroepen. Dat vond ik een gemiste kans en dat was voor mij de reden om in 2012 een CMS te bouwen dat zich wel op iedereen richt.” 

Iedereen die bij of met Two Kings werkt heeft dit stokpaardje waarschijnlijk al eens horen langskomen. Bij de drie doelgroepen van een CMS gaat het om de eindgebruikers (de webredactie), de developers die functionaliteiten bouwen, én de mensen die het cms inrichten voor de klant. “Dat zijn de mensen die er een implementatie mee moeten maken. Dan hebben we het niet alleen over de templates, maar ook over het inrichten en opzetten.”

> Maar je presentatie richt zich wel op maar 1 doelgroep: PHP developers en Symfony developers in het bijzonder. Hoezo dan?   

“Omdat het begint bij developers. Sterker nog, zonder hen was er helemaal geen Bolt om over te praten.”

Zonder gekheid: er zijn zoveel nieuwe ontwikkelingen dat je nooit alles kan bijhouden. Laat staan dat je alles kan leren. Daar zijn juist dit soort meetups en conferenties voor bedoeld: een selectie van mogelijk interessante onderwerpen, sprekers en workshops.  “En juist omdat je vanaf versie 4 geen Bolt meer hoeft te ‘leren’ is de groep mensen die er mee kunnen werken aanzienlijk groter geworden. Simpelweg met hun aanwezige kennis van Symfony kunnen ze al maatwerk leveren.”

> Leuk, maar zoals gezegd willen wij alle drie de doelgroepen bedienen. Kan je heel kort uitleggen - in gewone mensentaal - waarom de andere twee groepen Bolt moeten gaan gebruiken?

“Mensen die het CMS inrichten hebben het meest te maken met het instellen van het CMS en de templates. Voor hen is het interessant omdat de template-taal Twig die we gebruiken lekker eenduidig is, wat het makkelijk maakt om semantische code, mooie en doeltreffende code te schrijven. Hoe mooier en doeltreffender die is hoe beter Google je site vindt en hoe sneller je website dan bijvoorbeeld laadt. En dat wil je graag.

Semantische code is ook expressief: dat betekent dat het makkelijk is om te snappen en te lezen wat die code doet. Dus als ooit iemand het onderhoud van de site van jou moet overnemen is dat wel zo prettig. Voor veel klanten is die overdraagbaarheid zelfs een vereiste. Daarnaast maken we de interface zo eenvoudig mogelijk voor de eindgebruiker. Dingen die je niet nodig hebt, laten we zoveel mogelijk weg. Dus als je een beetje ervaren bent met een CMS, is Bolt voor jou als redacteur eenvoudig te begrijpen.”

> Krijg je de reacties waar je op hoopte?

“De developers die ik sprak, vinden het altijd interessant en zeggen dat het er goed uit ziet. Natuurlijk is er enige terughoudendheid, want er moet nog het één en ander aan gebeuren voordat ermee gewerkt kan worden. Logisch dat ze nog even de kat uit de boom kijken. Maar ik ben al heel tevreden als ik hun interesse kan wekken, ‘awareness’ kan genereren… “

Een grijns. “En het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als ik een paar developers zo enthousiast kan krijgen dat ze willen gaan meebouwen aan Bolt 4.”

Meer over Bolt 4

Meer lezen over het CMS Bolt of nieuwsgierig naar de bèta versie van Bolt 4? Bekijk de Bolt 4 website en volg de voortgang op de Bolt 4 roadmap.

Meer tourdates

14 november spreekt Bob op de 010PHP meetup in Rotterdam.
17 december op de PHP.FRL meetup in Leeuwarden.
2 januari 2020 spreekt Bob op de meetup van GroningenPHP.